Stress en het effect op je huid!

De vakantie zit erop. En al een paar weken is het gewone leven weer aan het draaien. We moeten weer van alles; op tijd opstaan, kinderen naar school, naar je werk, iedereen weer naar zijn sportclub of in de weer met andere hobby’s, en het huishouden draait weer op volle toeren. Vaak levert het stress op.

Een  beetje stress heb je nodig want dat zorgt ervoor dat we in actie komen. Maar wordt het langdurige stress of zelfs chronisch dan kan dat flinke lichamelijke klachten geven.

Deze lichamelijke klachten kunnen onder andere zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, nek- en/of schouderklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, maag-darmklachten en in gewicht aankomen of enorm afvallen.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam en hadden we hard nodig in de oertijd. Als er gevaar is dan gaat ons lichaam reageren onder invloed van het hormoon adrenaline, gemaakt in de bijnier. Dit kan vervolgens een van de vijf reacties geven: vluchten, vechten, verstijven, vrienden worden en ‘verdwijnen’ (flauwvallen). Echter, in deze tijd worden we niet meer opgegeten en kan onze lichaam die adrenaline moeilijk kwijt.

Wanneer heb je teveel stress? Als de draagLAST groter is dan de draagKRACHT. En het vervelende is dat het voor iedereen anders is.

Wat gebeurt er bij langdurige of hevige stress?

Bij langdurige of hevige stress wordt niet het hormoon adrenaline aangemaakt maar het hormoon cortisol. Normaal gesproken is de cortisolspiegel in het bloed het hoogst aan het eind van de nacht. Dit zorgt ervoor dat we ons bed uitkomen. En in de eerste helft van onze slaap is juist het groeihormoon volop aanwezig dat zorgt voor weefselherstel. Om deze reden is een crème voor de nacht belangrijk omdat dan je huid herstelt.

Kom jij ‘s morgens moeilijk uit bed dan kan het dus zijn dat je stress hebt en dat een hoge cortisolspiegel de hele dag aanwezig is in het bloed.

Wat doet stress met je huid?

Bij stress is vaak je slaapproces verstoord en komt de celvernieuwing onder druk te staan. De huidbarrière wordt verstoord doordat stoffen die de huid vet houden en hydrateren, afnemen en vocht nog meer verdampt. Met als gevolg een doffe, droge en vermoeide huid. De huid kan meer puistjes krijgen en wordt gevoeliger voor bacteriën.

Stress versnelt het verouderingsproces in het hele lichaam en dus ook in de huid. Er wordt minder collageen en elastine aangemaakt. Deze zijn van belang omdat ze zorgen voor een stevige en soepele huid.

Iedereen heeft vast wel eens meegemaakt dat er iemand in zijn omgeving opeens heel veel stress had door bijvoorbeeld een ernstig zieke partner of door een overlijden van een dierbare. Zo iemand zie je echt ouder worden in een korte tijd. Dat is wat stress met je kan doen.

Mijn tip: maak een overzicht van leuke dingen, dus waar je blij van wordt en die je energie geven. En zet daarnaast de minder leuke dingen op een rij. Dus dingen die je juist energie kosten. Probeer daar balans in te vinden. Beide moeten in evenwicht zijn.

En neem van mij aan: televisiekijken is geen ontspanning maar afleiding; je hersens blijven veel te actief. Maak liever een wandeling, lees een boek, ga mediteren of kom langs voor een ontspannende voetreflexbehandeling of gezichtsbehandeling. Deze laatste pakt meteen de problemen van je huid aan en de ontspanning krijg je bij mij cadeau.

Stress op de radio

Wist je dat ik op maandag 19 augustus te horen was op de radiozender van Omroep Flevoland? Doodeng vond ik het, en een stress dat ik van tevoren had… Ik heb toen, heel toepasselijk, het onderwerp stress behandeld tijdens de uitzending. Je kunt het hier beluisteren (en zien) mocht je het gemist hebben.

Ook zo moe?

Ben je moe? Of valt het je op dat je in de herfst/winter moe bent?

In een vorige blog vertelde ik al over de miltenergie. Vanwege het warme weer en omdat je misschien van plan bent deze zomer naar een warm land op vakantie te gaan, wil ik je er in deze blog graag iets meer over vertellen. Ook wil ik je wat meer uitleg geven over de Traditionele Chinese Geneeskunde (ook afgekort als TCM, van ‘Traditional Chinese medicine’).

Tijdens mijn opleiding voor voetreflexPlus-therapeut heb ik veel geleerd over de TCM.  Als verpleegkundige ben ik natuurlijk opgeleid in de Westerse Geneeskunde. Echter, de TCM heeft mij de ogen geopend en heeft mij vanaf het begin geïntrigeerd. Het verschil tussen de Westerse geneeswijze en de TCM is dat bij de TCM de mens op holistische manier wordt benaderd, dat wil zeggen dat de mens als geheel wordt gezien, dus zowel lichamelijk als emotioneel als mentaal.

De TCM gaat ervan uit dat 80% van onze ziektes worden veroorzaakt door emoties. Bij de TCM wordt er niet gesneden in een lichaam maar wordt uitgegaan van energiebanen (meridianen) met acupunctuurpunten die over het lichaam lopen. In de meridianen loopt de levensenergie oftewel de Qi. Het grootste verschil tussen beide geneeswijzen is dat de TCM zoekt naar de oorzaak van een ziekte en de Westerse geneeswijze met een pilletje komt.

Nu is het niet zo dat ik de TCM op een voetstuk plaats, maar ik ben van mening dat beide geneeswijzen elkaar heel mooi kunnen aanvullen.

We hebben 12 hoofdmeridianen: 6 starten op de voeten en 6 starten op de handen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een orgaan, een weefsel, een zintuig en een emotie en heeft een aantal belangrijke functies. Meridianen zijn per 2 gekoppeld nl. een Yin-meridiaan met een Yang-meridiaan.

De milt-meridiaan is gekoppeld aan de maag-meridiaan en vormen in de vijf-elementenleer het symbool Aarde.

Belangrijke functies van de milt

 • De milt haalt de levensenergie (Qi) uit onze voeding en zorgt dat deze verspreid wordt door ons hele lichaam. De milt voedt alle lichaamsfuncties en is daarom het belangrijkste orgaan in onze spijsvertering.

In de winter zorgen wij automatisch al goed voor onze miltenergie. We eten warme gerechten zoals stamppot. Al moet ik toegeven dat stamppot niet echt mijn favoriet is. In de zomer zorgen we vaak minder goed voor onze miltenergie. We eten en drinken vaak koude producten zoals yoghurt, kwark, ijs, salades, koud water en andere koude dranken. Ook drinken we meer alcohol. De milt heeft het dan erg druk met het opwarmen van onze voeding tot onze lichaamstemperatuur van 37 graden. Dit kost zoveel energie dat hierdoor de milt uitput en er geen energie overblijft voor de rest van ons lichaam.

Misschien is het je al eens opgevallen dat in warme landen wel 2 tot 3x per dag warm wordt gegeten. Vaak eten ze in de ochtend restjes van het eten van de avond ervoor. En zeker in China en Indonesië wordt veel gekookt water gedronken. Ik zeg altijd thee zonder zakje. Probeer het eens uit. Het valt veel zachter op je maag dan koud water. Salades worden er ook gegeten maar dan als bijgerecht en niet als hoofdgerecht.

En in China doen ze pas thee in het gekookte water als ze ziek zijn.

 • De milt laat de Qi stijgen. Zo zorgt de milt ervoor dat alle organen en weefsels op hun plaats blijven.
 • De milt zorgt ervoor dat bloed in de bloedvaten blijft.
 • De milt is medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van ons bloed. Het levert de bouwstoffen voor het bloed.
 • De milt controleert de spieren van onze ledematen.
 • Zoals eerder gezegd is elke meridiaan gekoppeld aan een orgaan, weefsel, zintuig en emotie. De orgaan is de milt, het weefsel zijn de spieren, de zintuig is de mond en de emotie heeft te maken met het goed zorgen voor je omgeving.
 • Mentaal gezien zorgt de milt ervoor dat we kunnen denken, studeren, concentreren, focussen en onthouden.
 • De milt raakt ontregeld doordat je teveel voor anderen zorgt, je zorgen maakt, je teveel piekert of teveel studeert.

Andersom kan ook. Heb je een zwakke milt vanwege een andere oorzaak dan ga je piekeren en je zorgen maken.

Bron: Total Health Opleidingen

Heb je last van de volgende klachten:

 • Vermoeidheid
 • ’s ochtends geen trek
 • opgeblazen gevoel en veel winderigheid
 • overmatig trek in snoep/zoetigheid
 • koude handen en voeten
 • zwak bindweefsel, snel spierpijn
 • snel blauwe plekken
 • verzakkingen, en niet alleen je blaas of baarmoeder maar denk ook eens aan je oogleden of spataderen
 • moeite met concentreren
 • veel piekeren of zorgen maken
 • moeilijk in slaap komen
 • slappe armen en beenspieren

Grote kans dat jouw miltenergie verzwakt is.

Mogelijke oorzaken:

 • slechte voeding
 • diëten, vasten, maaltijden overslaan, onregelmatig eten
 • tekort aan eiwitten en gezonde vetten
 • te weinig warme en gekookte maaltijden
 • teveel koude en/of zwaar verteerbare voeding
 • te weinig beweging
 • STRESS

Verbeter je miltenergie door:

 • warme dranken en warme en gekookte maaltijden
 • te koken met kruiden en specerijen speciaal voor de milt (anijs, venkel, dille, koriander, komijnzaad, kruidnagel, vanille, nootmuskaat en kardemom)
 • brood te vermijden en het liefst een gekookte maaltijd te eten, zuurdesembrood is ook een goed alternatief
 • witte suiker te vermijden
 • te eten met plezier en aandacht en geen andere dingen te doen tijdens het eten, dus geen tv kijken, niet op je telefoon of discussies voeren
 • meer te bewegen
 • leren te ontspannen en te genieten van het leven

En onderga eens een voetreflex-behandeling, het stimuleert de miltenergie en zorgt tevens voor ontspanning.

Wees deze zomer eens lief voor je milt en heb straks nog voldoende energie in de herfst. Probeer het eens uit.

Ik wens je in ieder geval een hele fijne zomer en veel plezier tijdens de vakantie.

Zorg jij goed voor jezelf?

Rode draad

Heb jij ook een rode draad in je leven?

Mijn rode draad is dat ik al vanaf mijn 5e jaar ging zorgen voor anderen.

Ik had altijd vriendjes en vriendinnetjes met problemen en als ik hun problemen had opgelost dan had ik geen vriend of vriendin meer.

Zo belandde ik ook in de zorg, kon ik lekker voor anderen zorgen.

Ik kreeg mannen met problemen en zelfs kinderen waar ik veel voor ging  zorgen. En ik had totaal geen tijd om van ze te genieten en een echte moeder te zijn.

Dit hield ik 45 jaar vol en toen kwam die man met de hamer.

Iemand vertelde mij dat IK eigenlijk egoïstisch was. Mijn haren ging overeind staan en eigenlijk werd ik een beetje boos. Ik egoïstisch, ik hielp anderen toch altijd!

Ze legde mij uit dat ik het niet onvoorwaardelijk deed. Allereerst ging ik altijd al helpen voordat de ander om hulp had gevraagd. Maar heel diep van binnen was ik op zoek naar waardering, wilde ik aardig gevonden worden; ik ben toch goed, ik mag er toch zijn.

Allemaal dingen die ik mezelf mocht geven. Ik mag van mezelf houden en goed voor mezelf zorgen.

Want ja, dat ben ik al die jaren vergeten. Sterker nog, ik wist niet eens hoe ik voor mezelf kon leven. Het heeft mij veel moeite gekost maar het gaat mij steeds beter af.

Wat zie ik veel vrouwen van mijn leeftijd, die zo moe zijn of zelfs bijna of helemaal opgebrand. Wij zijn bijna de eerste generatie vrouwen die zijn gaan studeren, een carrière kregen, gingen trouwen, kinderen kregen en 10 weken later hun baan weer op zich namen. Daarnaast het huishouden, partner zijn, maar ook dochter, zus en vriendin en daardoor onszelf helemaal vergeten.

Ja, wij namen het er allemaal bij. Ik zie het nu bij mijn schoondochter ook gebeuren. Een kleintje, een carrière (en tegenwoordig moet je wel allebei werken). En ondanks dat er mannen zijn die ook taken op zich nemen in het huishouden, wij vrouwen hebben heel sterk de neiging de controle te willen houden of vinden dat we het ze moeten vragen of ze er op te wijzen. Wij vrouwen blijven veel regelen en de zorg op ons nemen en vinden het best zwaar. En we vragen onze mannen niet eens of ze het van ons verwachten!

Nu ben ik in de gelukkige omstandigheden dat het gehele huishouden geregeld wordt door mijn man, dus ik kan dat loslaten, heerlijk.

Dit alles was voor mij de reden dat ik GHAAV ben begonnen. Dames, eerst voor onszelf zorgen.

Net als in het vliegtuig bij de veiligheidsinstructie. Eerst zelf het zuurstofkapje opzetten en dan pas bij je kind, of anderen helpen.

Als je goed voor jezelf zorgt kun je veel beter voor anderen zorgen. Dus durf ook een keer nee te zeggen. Want dat is een JA tegen jezelf.

Het is tevens mijn missie geworden en ik hoop dat vele moeders mij zullen volgen. Zodat wij onze dochters leren goed voor zichzelf te zorgen en zij niet, net als wij, op hun 50ste, of zelfs eerder, al opgebrand zijn.

Zorgen voor jezelf betekent bij GHAAV niet alleen dat de buitenkant aandacht krijgt, maar juist ook de binnenkant.

Met voetreflextherapie in combinatie met de oude Chinese traditionele geneeswijze en spiegelcoaching kunnen we ook aan de binnenkant werken. Werken aan klachten zoals stress en burnout, vermoeidheid, hoge bloeddruk, etc.

Daarnaast is voeding een heel belangrijk onderdeel van je leefstijl voor meer energie en een goede gezondheid. De oude Chinese geneeswijze zegt niet voor niets ‘De beste dokter staat in de keuken’.

Nu ben ik erg geïnteresseerd in voeding, maar dat is niet mijn specialiteit. Hiervoor adviseer ik je eerder om bijvoorbeeld eens een kijkje te nemen op de pagina van Aniek Jonckers van Puur Power.

Ik heb jarenlang hard aan mezelf gewerkt om erachter te komen hoe ik beter voor mezelf kon zorgen en echt, het voelt zoveel beter!

Maar ook ik trap nog wel eens in een valkuil, hoor.

Ik zou zeggen, zet vandaag de eerste stap in het goed voor jezelf zorgen.

Liefs,
Ellen

Goede voornemens

Al jaren heb ik geen goede voornemens meer met Oud en Nieuw. Jarenlang riep ik samen met mijn vriendin “Dit wordt mijn jaar.” Nou, ik kan je vertellen, dat ging altijd al snel mis, vaak al in de eerste week van januari.

Mijn leven gaat niet over rozen en dat geldt denk ik wel voor iedereen.

Dat is het LEVEN. Anders zou het maar saai zijn, toch?

Nu stond ik van de week op de weegschaal…oeps, 6 kilo aangekomen. Als ik al goede voornemens had gehad dan was het voornemen om af te vallen een regelrechte, gigantische mislukking geweest. Dus maar goed dat ik me in december niet had voorgenomen 5 kilo af te vallen.

Natuurlijk weet ik dat gezond eten, minder suikers en (meer) bewegen goed is voor je gezondheid en zeker een positief effect heeft op je huid. Je huid straalt en ziet er jonger uit. Ook is het zo dat die suikers gaan kleven aan je collageen waardoor je van die kuilen in je wangen krijgt. Moet je weer van die bindweefselmassages ondergaan. Sta ik daar ’s avonds mijn kuilen proberen los te krijgen voor de spiegel.

En je wordt zo moe van veel suikers eten.

Maar ik ben zo’n verdomde emo-snaaier. Vanaf november was ik al weer gigantisch aan het snoepen. Als ik in mijn hoofd krijg: ik wil drop. Nou, berg je dan maar want ik kan beter die zak drop gewoon kopen aangezien die gedachte niet uit mijn hoofd te krijgen is tot ik die zak gekocht heb en helemaal heb leeggegeten.

Vanuit de Chinese geneeswijze weet ik dat mijn miltenergie dan verzwakt is. Zoet staat voor liefde te kort. Nu kan ik de schuld meteen bij mijn man leggen. Maar dan zou ik hem gigantisch tekort doen want ik heb de liefste en meest zorgzame man die je maar kan bedenken. Het is een tekort aan liefde voor mijzelf. Even stil staan bij wat er aan de hand is, waar heb ik behoefte aan. En ja, ook ik vind het heel erg moeilijk om te ontdekken waar ik behoefte aan heb. Eerlijk gezegd neem ik gewoon niet de tijd om het uit te zoeken.

Ik ga maar door en luister niet naar de signalen. Zelfs de lekkage in de leukste week van het jaar hield mij niet tegen.

En toen kwam januari. En wat voelde deze maand zwaar. Terwijl ik er eigenlijk van uitging dat dit een topjaar voor GHAAV ging worden want ik had allemaal zulke leuke plannen gemaakt eind vorig jaar. Oh betrapt, toch een klein beetje een goed voornemen.

Ik ging mij zorgen maken. En tuurlijk weer zo’n signaal van de miltenergie.

Inmiddels kwam er niet veel actie meer uit mij. Ik verstopte mij in een puzzelboekje, of hing voor de tv. Weer zo’n miltenergiesignaal. Wel was ik verplicht gaan bewegen; danslessen volgen, lopend naar het werk, regelmatig een wandeling maken in de hoop dat mijn mindset verbeterde. Maar energie kreeg ik er niet van (behalve van het dansen).

En jawel hoor, toen kwam de GRIEP. Dan MOET je wel luisteren naar je lichaam. Twee dagen liggen slapen. De derde dag even douchen. Wat kost dat een energie, zeg! Ik lag meteen weer 3 uur te slapen.

Één groot voordeel: ik ben wel meteen 3,5 kilo kwijt!

Maar mijn les is hopelijk nu eens duidelijk voor mij. Als ik ga snoepen is er iets aan de hand. Luister naar je lichaam en neem eens de tijd om stil te staan waar jij behoefte aan hebt, wat is er aan de hand.

Ik ga in ieder geval mijn miltenergie weer in de watten leggen.