Stress en het effect op je huid!

De vakantie zit erop. En al een paar weken is het gewone leven weer aan het draaien. We moeten weer van alles; op tijd opstaan, kinderen naar school, naar je werk, iedereen weer naar zijn sportclub of in de weer met andere hobby’s, en het huishouden draait weer op volle toeren. Vaak levert het stress op.

Een  beetje stress heb je nodig want dat zorgt ervoor dat we in actie komen. Maar wordt het langdurige stress of zelfs chronisch dan kan dat flinke lichamelijke klachten geven.

Deze lichamelijke klachten kunnen onder andere zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, nek- en/of schouderklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, maag-darmklachten en in gewicht aankomen of enorm afvallen.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam en hadden we hard nodig in de oertijd. Als er gevaar is dan gaat ons lichaam reageren onder invloed van het hormoon adrenaline, gemaakt in de bijnier. Dit kan vervolgens een van de vijf reacties geven: vluchten, vechten, verstijven, vrienden worden en ‘verdwijnen’ (flauwvallen). Echter, in deze tijd worden we niet meer opgegeten en kan onze lichaam die adrenaline moeilijk kwijt.

Wanneer heb je teveel stress? Als de draagLAST groter is dan de draagKRACHT. En het vervelende is dat het voor iedereen anders is.

Wat gebeurt er bij langdurige of hevige stress?

Bij langdurige of hevige stress wordt niet het hormoon adrenaline aangemaakt maar het hormoon cortisol. Normaal gesproken is de cortisolspiegel in het bloed het hoogst aan het eind van de nacht. Dit zorgt ervoor dat we ons bed uitkomen. En in de eerste helft van onze slaap is juist het groeihormoon volop aanwezig dat zorgt voor weefselherstel. Om deze reden is een crème voor de nacht belangrijk omdat dan je huid herstelt.

Kom jij ‘s morgens moeilijk uit bed dan kan het dus zijn dat je stress hebt en dat een hoge cortisolspiegel de hele dag aanwezig is in het bloed.

Wat doet stress met je huid?

Bij stress is vaak je slaapproces verstoord en komt de celvernieuwing onder druk te staan. De huidbarrière wordt verstoord doordat stoffen die de huid vet houden en hydrateren, afnemen en vocht nog meer verdampt. Met als gevolg een doffe, droge en vermoeide huid. De huid kan meer puistjes krijgen en wordt gevoeliger voor bacteriën.

Stress versnelt het verouderingsproces in het hele lichaam en dus ook in de huid. Er wordt minder collageen en elastine aangemaakt. Deze zijn van belang omdat ze zorgen voor een stevige en soepele huid.

Iedereen heeft vast wel eens meegemaakt dat er iemand in zijn omgeving opeens heel veel stress had door bijvoorbeeld een ernstig zieke partner of door een overlijden van een dierbare. Zo iemand zie je echt ouder worden in een korte tijd. Dat is wat stress met je kan doen.

Mijn tip: maak een overzicht van leuke dingen, dus waar je blij van wordt en die je energie geven. En zet daarnaast de minder leuke dingen op een rij. Dus dingen die je juist energie kosten. Probeer daar balans in te vinden. Beide moeten in evenwicht zijn.

En neem van mij aan: televisiekijken is geen ontspanning maar afleiding; je hersens blijven veel te actief. Maak liever een wandeling, lees een boek, ga mediteren of kom langs voor een ontspannende voetreflexbehandeling of gezichtsbehandeling. Deze laatste pakt meteen de problemen van je huid aan en de ontspanning krijg je bij mij cadeau.

Stress op de radio

Wist je dat ik op maandag 19 augustus te horen was op de radiozender van Omroep Flevoland? Doodeng vond ik het, en een stress dat ik van tevoren had… Ik heb toen, heel toepasselijk, het onderwerp stress behandeld tijdens de uitzending. Je kunt het hier beluisteren (en zien) mocht je het gemist hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *